Ilustracni foto

Golfovézprávy.cz > O golfu > Golfová pravidla >

S bambulí, či bez...?

22. 08. 2011    Forgolf  |  Hodnocení 0 *  |  Pro pokročilé

S dropováním se setkáváme každou chvíli. Při úlevě, při nehratelném míči či třeba u nehratelného míče. Ale umíte si naměřit vzdálenost jedné nebo dvou holí, tak aniž byste porušili pravidla?



O co jde

Každou chvíli přichází na řadu dropování. Jednou jako úleva od cesty, kanálu nebo obrubníku, podruhé jako drop z vody, nehratelný míč, pak zase, protože jsme trefili aut nebo hrajeme provizorní míč, nebo (v tom nejhorším případě) se vracíme zpátky po neúspěšném hledání. Pokud budeme dropovat úlevu od závady nebo půdy v abnormálním stavu, nehratelnou pozici míče nebo úlevu od vodní překážky, budeme mít podle pravidel možnost spustit míč do vzdálenosti jedné nebo dvou holí – to záleží na konkrétní situaci a pravidlu, podle kterého postupujeme.

Hole vs covery

Oficiální text pravidel říká například: 24-2. Nepohyblivá závada

b) Úleva (i); V poli: Jestliže míč leží v poli, musí jej hráč zvednout a beztrestně spustit do vzdálenosti jedné délky hole od nejbližšího místa úlevy, avšak ne blíže jamce, než je toto místo. Nejbližší místo úlevy nesmí být v překážce ani na jamkovišti. Když je míč spuštěn do vzdálenosti jedné délky hole od nejbližšího místa úlevy, musí se nejprve dotknout hřiště na takovém místě, kde nedochází k překážení nepohyblivé závady a které není v překážce ani na jamkovišti.

Jde o to, že nikde nenajdete napsáno, jestli se musí nebo nemusí sundat před měřením z hole cover. Je potřeba najít ještě oddíl, který v pravidlech popisuje hůl. No, a protože se v tomto oddíle (dodatek II, tvar a provedení holí) nedočtete nikde, že by cover byl součástí hole, začíná být zřejmé, že se měří holí bez coveru. Byť tahle konstrukce vypadá složitě, nakonec je všechno jasné – dropuje se na délku holí, ne holí s coverem.

Jenže

Když jsem v Čeladné během European Tour požadoval po hráči drop bez coveru, ředitel turnaje Miguel Vidaor mi po skončení kola předal tuhle radu ohledně metodiky:

„Když hráč odměří dvě nebo jednu hůl s coverem a dropne míč tak, že je evidentní, že dopadl do správné vzdálenosti a do správné výseče, nechtěj po něm, aby cover sundával. Šetří se tím čas. Pokud by dropoval na hraně a nezdálo se ti to, nech ho cover sundat a přeměřte to. Taky ho nech sundat cover v případě, že jde o drop na hranici roughu a fairwaye. Pokud ale dropuje v roughu, nevyžaduj to po něm, pokud dropne správně.“

Závěr

Sundat cover a vyměřit vzdálenost pouze holí je hráčské. Dáváte najevo, že nechcete „cheatovat“ a vymýšlet nějaké kašpárkoviny. Nicméně, pokud dropnete míč tak, že odměříte dva drivery a míč spustíte třeba v polovině délky druhé hole, pak je míč spuštěn na korektní místo a vše je o. k. Šetří to čas.

A jen úplně na závěr: Prosím, pokud se setkáte (jako se stalo mně) s tvrzením, že pokud je cover originální (myšleno patří k té konkrétní holi), pak ho nemusíte sundávat, a dokonce uslyšíte, že původcem tohoto nesmyslu jsem já, prosím, nevěřte tomu, kdo tohle říká, a věřte tomu, že jsem nikdy nic takového netvrdil. Děkuji. Michael Jon

Tento článek je převzat z časopisu ForGolf. Plné znění naleznete v jeho tištěné podobě.

Objednávka předplatného




Anketa: Měříte vzdálednosti jedné či dvou holí s coverem nebo bez něj?

S coverem. 4,00% 4 %
Bez něj. 64,00% 64 %
Měřím bez hole, podle oka. 32,00% 32 %

O serveru  |  Kontakt  |  RSS  |  Facebook  | Twitter  | G+  | Mapa serveru


Chronomag.cz

Fotonmag.cz

Designportal.cz

Golfovezpravy.cz



Kontakt  |  RSS  |  Facebook  | Twitter